Wat Is TikTok? Hoe Werkt Populaire Tiener App? | Privacy En Leeftijd Tik Tok Filter Tik Tok
Wat is TikTok?
De TikTok-app: een sociaal medium dat al een paar jaar bestaat, maar in korte tijd ontzettend snel aan populariteit heeft gewonnen. Zeker in Nederland, maar ook in andere westerse landen. Maar wat is TikTok nou eigenlijk? En waarom is de app zo snel gegroeid?
Ik heb het voor je uitgezocht.
Wat kun je met TikTok?
“Short videos for you”. Dat staat er in de beschrijving van de TikTok-app in de app Store. Korte video’s die op basis van je interesses en volgers op je ‘feed’ (soort tijdlijn) komen. De makers van TikTok willen natuurlijk dat je zelf ook een bijdrage levert. Als gebruiker neem je een filmpje op met je telefoon. Dat filmpje bewerk je in de app met filters of andere grappige effecten. Je bewerkte video deel je met je volgers. Natuurlijk wil je dat al je filmpjes vaak bekeken worden, dus dans/spring/acteer je mee met challenges (uitdagingen) of trends die je voorbij ziet komen. Populaire video’s zijn: playbacken, dansen en komische parodieën. Het ultieme doel? Op de ‘For You’-page belanden. Dat is een openbare pagina waar ook niet-volgers jouw video kunnen bekijken.
Hoe is TikTok ontstaan?
Wat hebben social media als Facebook, en Twitter gemeen? Ze zitten allemaal in de technologische broedplaats aan de westkust van de VS: Silicon Valley. TikTok is een beetje de vreemde eend in de bijt, zij kent namelijk haar oorsprong in China.
Het Chinese bedrijf achter Tik Tok besloot in 2017 hun app buiten de Chinese markt uit te brengen onder de naam TikTok.
In datzelfde jaar kochten ze de app Musical.ly voor een slordige miljard dollar. Musical.ly en TikTok leken zoveel op elkaar, dat ze een jaar later de apps fuseerden. Die samenvoeging van Musical.ly en TikTok creëerde een gigantisch platform met miljoenen video’s.
Snelle groei
Als ik de app nu in Android Play Store bezoek, staat de teller al op +500 miljoen downloads. Dit verklaart nog steeds niet waarom tieners TikTok verkiezen boven andere social media. TikTok heeft namelijk iets wat je op veel social media niet of nauwelijks hebt: positiviteit. Facebook en Twitter kennen nogal wat negativiteit. Denk maar aan nepnieuws, controlerende ouders en negatieve reacties. Op TikTok zijn reacties positief en de ouders zitten je filmpjes niet te controleren. Positiviteit trekt juist de jongeren naar het platform, ze worden niet afgerekend in de reacties of gecontroleerd door hun ouders.
Wie gebruiken de app? Tik Tok Tieners!
Van die +500 downloads, is grofweg 60% van de gebruikers tussen de 16-24 jaar. In werkelijkheid ligt die leeftijd nog wel iets lager. De minimumleeftijd is 13 jaar, maar kinderen jonger dan 13 jaar zitten ook op de app. Ze omzeilen de leeftijdsverificatie simpelweg door te liegen over hun leeftijd. Oudere leeftijdsgroepen zitten ook wel op de app, maar zijn duidelijk minder vertegenwoordigd.
Risico's rondom privacy
Het Verenigd Koninkrijk trekt de privacy van TikTok in twijfel. Volgens de Britten gaat de app niet goed om met het verwerken van gegevens van kinderen en tieners. Profielen zijn standaard openbaar, waardoor het voor oudere mannen makkelijk is om contact op te nemen met tienermeisjes. De Britse Privacywaakhond ICO startte in februari 2019 een onderzoek, nadat Tik Tok een schikking trof in de VS.
Zitten je kinderen op TikTok? Hier moet je op letten!
TikTok is, zoals gezegd, van Chinese makelij. In China betekent privacy niet hetzelfde als in westerse landen. Gaat je kind akkoord met de algemene voorwaarden van de app? Dan gaan ze akkoord met veel ongewenste privacy-instellingen. De voornaamste:
- Persoonlijke filmpjes staan standaard openbaar;
- Je profiel staat standaard openbaar, inclusief naam en locatie;
- Jouw filmpjes mogen op andere sociale media gebruikt worden;
- TikTok mag jouw filmpjes inzetten voor marketingdoeleinden.
Gelukkig wijzig je deze privacy instellingen eenvoudig zelf. Loop de instellingen van de app dus goed door.
Veel kinderen beseffen niet altijd de impact van hun filmpjes. Denk aan expliciete muziekteksten en het nadoen van aanstootgevende dansjes uit muziekvideo’s. Die kunnen leveren.
De kick die kinderen/tieners krijgen van nieuwe likes en volgers, kan heel verslavend werken.
Ze zullen vaker en langer op de app blijven, in de hoop populairder te worden.
TikTok-taal:
Zijn jouw kinderen ‘TikTokkers’? Met deze termen maak je indruk op hen:
Feed: De lijst van alle nieuwe filmpjes van mensen die jij volgt.
For You: Een pagina waar je filmpjes publiekelijk door miljoenen gezien worden.
Challenge: In een #challenge word je uitgedaagd om een trucje of filmpje na te bootsen.
Likes: Een gebruiker die een filmpje van een andere gebruiker leuk vindt, geeft een like door op het hartje te klikken. Hoe meer likes, hoe populairder het filmpje wordt.
Follower: Vind je een gebruiker interessant? Dan ga je die ‘Followen’, wat eigenlijk volgen betekent. Meer followers betekent meer weergaven op je video’s.
Duet: Een reactie geven in de vorm van een filmpje. Jouw reactie en het filmpje spelen zij aan zij af.
PS Wist je dat de naam ‘TikTok’ verwijst naar het beperkt aantal seconden van de video’s? Tik Tok, Tik Tok...
Bron:
0 Comments
Post a Comment